WARMTE TRANSPORT

slogan

De INB Group was partner van het moederbedrijf Latherm voor Nederland. Industriële rest- of afvalwarmte kan worden opgeslagen in warmtecontainer welke gevuld zijn met zout.  De warmte, tot 2,5 MW warmte, kan hier voor lange tijd in worden opgeslagen totdat de warmte ergens kan worden toegepast. De container wordt dan getransporteerd naar bijvoorbeeld zwembaden of andere industriële projecten zoals olie tank opslag.

Latherm2

Aangekomen op de plaats van bestemming wordt de container gekoppeld aan een los punt. Hier ontlaad de container in enkele uren tijd. De hoeveelheid af te geven warmte is afhankelijk van de gebruikte ingangstemperatuur en de gewenste afgifte temperatuur.

Een project is goed uitvoerbaar mits de afstand tussen de warmtebron en gebruiker niet meer is dan 20 minuten. Dit heeft te maken met de transportkosten die een belangrijk deel van de operationele kosten vertegenwoordigen. Algemeen kan gesteld worden dat een project onderzocht kan worden wanneer de behoefte van een zwembad of andere afnemer minimaal 750MW warmte op jaarbasis is. Er is op dit moment een ontwikkeling gaande waarbij de temperatuur en de laad/ ontlaadtijd geoptimaliseerd is voor de warmte. Met de inmiddels sterk stijgende aanrdgasprijzen verkennen wij nieuwe toerpassing mogelijkheden.

 

Latherm 1

Varende Warmte

INB is consortiumpartner in het project “Varende Warmte”. Hierbij wordt rest warmte met een duwbak vanaf een warmtebron naar een locatie gebracht waar de warmte nuttig kan worden toegepast.  Het consortium wordt verder  gevormd door DWA , ECN, Bronswerk Heattransfer en Deen scheepstransport. Dit project is in de ontwikkelfase.